Αχίλλειον

Η ιστορία της Pizza

Η αρχή της πίτσας όσο παράξενο και αν ακούγεται τοποθετείται πολύ παλιά στους αρχαίους Έλληνες. Τότε έψηναν μεγάλα,στρογγυλά και επίπεδα ψωμιά στα οποία πρόσθεταν διάφορα υλικά,όπως ελιές,μπαχαρικά κ.λ.π.

Το 1522 έρχονται οι τομάτες για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έτσι οι Ιταλοί προσθέτουν πρώτοι σάλτσα τομάτας και έτσι δημιουργείται η πρώτη απλή πίτσα.

Τον 17ο αιώνα ,η πίτσα έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην Νάπολι και ανώτερες τάξεις αρχίζουν να την επισκέπτονται, για να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό που τρώνε οι φτωχοί.

Το 1889 η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου 1ου, Μαργαρίτα είχε πάει στη Νάπολι για διακοπές. Δεν ήταν δυνατό να μη δοκιμάσει το πασίγνωστο έδεσμα. Κάλεσε λοιπόν το φημισμένο πιτσαγιόλο Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. Της έφτιαξε μια με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, μια με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες. Η τρίτη πίτσα της άρεσε τόσο πολύ που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Εσπόζιτο προς τιμή της βασίλισσας ονόμασε την τρίτη πίτσα «Μαργαρίτα».

Μετά από λίγα χρόνια, μαζί με τους Ιταλούς που μεταναστεύουν στην Αμερική, μεταναστεύει και η πίτσα. Πρώτος σταθμός της το Σικάγο. Η πίτσα ονομάζεται τοματόπιτα. Η διαφορά της; Βάζουμε ότι υλικά θέλουμε αλλά αντί η σάλτσα να είναι κάτω,είναι πάνω από όλα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν φτιαχτεί χιλιάδες είδη πίτσας και ζύμης : παχιά, λεπτή, μέτρια, σκεπαστή, με μυρωδικά, με διάφορα είδη τυριών, ψημένη, σε ηλεκτρικό φούρνο, σε φούρνο με ξύλα, σε γκάζι, ακόμα και στα κάρβουνα.
Πίτσα